Apakah kod rahsia samurai itu? Apa itu Bushido?

bushido
bushido

Bushido adalah kod rahsia pahlawan samurai. Pahlawan samurai mempunyai cara hidup yang istimewa. Hidup mereka bergantung kepada 7 prinsip. Peraturan 7 ini disebut “bushido.” Bushido mempengaruhi kehidupan samurai selama beratus-ratus tahun. Ini adalah 7 prinsip Bushido:
 
Keadilan (義 gi). Keadilan adalah kebajikan yang paling penting untuk samurai. Samurai sejati tidak menyerang musuh tanpa sebab yang penting.
 
Kesetiaan (忠義 chūgi). Kesetiaan adalah perkara kedua yang paling penting dalam kehidupan. Samurai harus sentiasa setia kepada tuannya. Samurai juga harus percaya kewajipannya untuk melindungi tuannya adalah makna hidup.
 
Kehormatan (名誉 meiyo). Kehidupan tanpa kehormatan bukanlah kehidupan. Sekiranya samurai membuat kesilapan, dia harus menghormati namanya dengan melakukan bunuh diri. (Contoh: Kisah 47 samurai (Insiden Ako).
 
Menghormati (礼 rei). Seorang samurai harus sentiasa menghormati musuhnya. A samurai menghormati lawannya sebelum dan selepas pertarungan. Walaupun samurai membunuh lawannya, dia sangat menghormati jenazah.
 
Kejujuran (誠 sei). A samurai tidak pernah berlaku. “Penipuan” tidak wujud dalam buku samurai.
 
Keberanian (勇 yū). Pertempuran samurai sampai akhir. Samurai tidak pernah takut apa-apa. Dia tidak takut mati. Samurai sentiasa berani kerana dia berjuang untuk sesuatu yang dia percaya.
 
Konsistensi (誠 makoto). A samurai tidak pernah mengubah jalannya. Dia seperti naga, dia sentiasa bergerak ke hadapan, dia tidak pernah bergerak kembali.

bushido

Leave a Reply

Your email address will not be published.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...