Japansk Confectionery (Wagashi)

Definition:
Wagashi er traditionelle japanske slik, som ofte serveres med grøn te. De er som regel lavet med bønner pasta og frugter. Wagashi slik kommer i en række af farver, former, teksturer og ingredienser, og nogle er kun tilgængelige i bestemte årstider eller regioner i Japan. Hver sød har en anden fremstillingsmetode og konsistens.
Dango
dango
 
 
Daifuku
Sweet Bean Paste in Race Cake
 
Dorayaki
とらや工房
 
Manju
練り切り Nerikiri & 饅頭 Manju (Japanese Sweets)
 
Monaka
DSCN2412
 
Namagashi
*
Taiyaki
たい焼き
 
Yokan
20170701_8681_maru
 
Nerikiri
Kyoto, Wagashi journey
Ohagi
DSC_0925
Sakura-mochi
SAKURA MOCHI
Chimaki
https://www.flickr.com/photos/run_mizumushi_kun/27705725274/
Kashiwa-mochi
かしわ餅 kashiwa mochi
Rakugan
Rakugan
Sembei
Sakura sembei
Okoshi

Публикация от @huffnpuffhawaii


Kusa-mochi
akebono daifuku
Kasutera (Castella)
福砂屋 五三カステラ
Kompeito
https://www.flickr.com/photos/akaitori/124150032

Ama-natto
Black Soybean -Amanatto & Bannoo Charcoal coating-
Karinto
karinto / かりんとう
Daigaku-imo
September 2010
Historie:
Wagashi har været en vigtig del af japansk kultur i hundreder af år. Tilbage i det gamle Japan, blev frugter og nødder betragtes som en konfekture i sig selv. Under Nara Periode (710 – 784 e.Kr.), påvirkning fra Kina oplevede forarbejdning af korn til søde sager. Mochi (blød ris kage) og dango (ris dumplings) begge stammer fra denne æra og blev primært brugt til religiøse ceremonier. Japanske konfekture ændret for evigt, når sukker blev et dagligt syn import til Japan omkring 1350 e.Kr.. Sukker kom fra portugisiske handlende, som selv delte nogle af deres sødet mad. Portugisiske slik blev ændret til, hvad der var kendt som nanbangshi. På grund af den høje udgift på sukker og årstidens frugter, blev konfekture forbeholdt adelen og aristokrati. Det var da raffinering af råsukker til et fint wasambonto sukker blev udformet. Som sukker blev billigere og populariteten af ædle oplevelser såsom te ceremoni blev mere tilgængelige til lavere klasser, kunne flere mennesker har råd til at spise disse delikatesser. Dette skabte et marked for at gøre konfekture med delikate og tiltalende design, især i Kyoto. Når flere europæiske handlende kom under Meiji periode blev vestlige kager og sodavandsis indført. Det var i denne periode, at de japanske slik blev officielt kendt som wagashi. Den praksis at gøre wagashi har fortsat i dag med en blanding af traditionelle ingredienser og tilberedningsmetoder og moderne teknikker og stilarter.
Typer af Wagashi:
Wagashi kommer i en bred vifte, men de mest anerkendte typer er:
•daifuku: Fugtige slik, der er i en lille kugle form. De er lavet af blødt ris kage eller mokka. De har en fyldning som normalt er sød bønne pasta. De er dækket med en let aftørring af kartoffelstivelse for at holde dem i at klæbe sammen. Populære daifuku variationer omfatter jordbær, sød bønne og is. Daifuku bør spises samme dag som indkøb, som de bliver hårde, hvis venstre.
Strawberry daifuku
•Dango: Dette kan være Japans mest elskede og berømte wagashi. De er små dumplings lavet af rismel, der er dampet. De er typisk tjent spiddet tre eller fire til en pind og toppet med en sød sauce eller bønner pasta. Dango kommer i mange smagsvarianter, afhængigt af hvad dejen er belagt med. Disse dumplings er undertiden tilføjet i andre desserter. Ud over dette, er også salt dango som er tyndt belagt med sojasovs før tilberedning.
Dango
•dorayaki: En konfekture lavet af en sød bønne pasta påfyldning presset mellem to pandekage – ligesom bøffer. Moderne variationer kan indeholde andre fyldninger, såsom flødeskum, vanillecreme fløde og grøn te aromatiseret fløde.
Dorayaki 铜锣烧
•Higashi: En tør sød, der er blevet støbt i en lille form, der traditionelt en firkant. Det er lavet med ris, mel, stivelse og wasambonto sukker. Denne søde nydes som det opløses, når de sættes i munden. Mange producenter af denne søde vil gøre fem forskellige typer af denne søde som normalt kan købes indrammet. Hver forskellige Higashi ville have en anden smag, farve og form til at vælge fra at symbolisere den heldige nummer fem.
Higashi
•Manju: En lille bolle, der er fyldt med en bønne pasta eller andre søde fyld. Disse er normalt kogte blive dampet eller bagt. De er først formet i en cirkel med en glat ydre lag, men bagte versioner i forskellige former er blevet mere populære. Den mest anerkendte manju Formen er som en fisk.
Manju
•Monaka: En konfekture lavet af adzukibønne fyldning presset mellem to vafler. Disse er lavet af klæbrig ris og skabe en sandwich med bønne påfyldning inde handle som en marmelade. Monaka er typisk støbt ind figurer af blomster såsom kirsebær blomster, krysantemum og blomme blomster. Der er mange meget berømte monaka specialbutikker i Japan som disse er normalt spises ved festlige begivenheder.
Monaka
•Namagashi: Disse slik er den dyreste og farverige som de er den typiske søde spist på den berømte japanske te ceremoni. De er lavet i en række former, herunder blomster, blade, frugter og spiraler. Mens de deler de typiske ingredienser i mel, æg, bønner og sukker, er de mere bløde og plastisk end andre wagashi slik. Dette er fordi de betragtes som en ‘våd sød’, da de ikke er bagt. De har frugtgelé eller sødet bønner pasta inde i dem. De er designet til at udtrykke elegance og sprudlende seværdigheder i de fire årstider. De sorter af namagashi ændrer helt regelmæssigt og bør spises, så snart de er købt.
kiku (chrysanthemum) namagashi
•Oshiruko: En sød suppe lavet af ulmende adzuki bønner med wasambonto sukker, der kan nydes enten opvarmet eller kølet. Suppen har en silkeblød konsistens og fyldig smag. Det er normalt serveres med dango oven på væsken. Disse er søde ris mel dumplings.
Oshiruko
•Taiyaki er fisk-formede snacks lavet af dej ligner pandekagedej og har traditionelt været fyldt med søde bønner pasta. Selv nyere fyldninger omfatter vanillecreme fløde, chokolade eller ost. Taiyaki er bedst spises varmt fra grillen, når dejen er stadig sprød.
TAIYAKI
•Yokan: Den ældste form for wagashi sød. Det er en bar af geléagtig søde bønner pasta lavet af adzuki bønner, som giver det en mørk farve. Foruden adzuki beens er yoken typisk lavet af sukker og agar-agar (japansk gelé). Ekstra ingredienser kan være inkluderet med specifikke årstider eller oplevelser i tankerne, såsom grøn te, blomst ekstrakt, knuste nødder, frugt, figner og søde kartofler. Nogle yokan barer er ikke gjort med adzuki bønner og har en lysere farve. Denne søde anses nyttigt for aktive mennesker som fedtfattig og højt sukkerindhold gør den perfekt som en energi bar.
Mizu-yokan.
•Zengetsu: Zengetsu betyder aftagende måne. Det er en foldet pandekage fremstillet af mel og æg med en adzukibønne og sirup pasta påfyldning. Sirup på toppen formodes at symbolisere skyerne at zengetsu månen kigger ud fra. Nogle producenter inkluderer ingefær at tilføje til smagen af det søde.
Geppei
Tasting Wagashi:
Første gang du smage wagashi, kan du finde det usædvanligt, som det er i modsætning til de vestlige slik, som lægger vægt på en sukkerholdige smag. Wagashi har som regel flere varianter og teksturer. Her er et par pointers, når de spiser wagashi som koncentrere sig om de fem sanser.
1.For det første, så prøv at engagere din følelse af lyd. Prøv at finde ud af navnet på den søde du spiser. Mange har poetiske navne som Miyo ingen haru (varig fred), Kogane giku (solbeskinnede krysantemum) eller Goshiki Ito (tråde i fem farver).
2.Næste er synssansen. Læg mærke til form, farve og design på og inden for dit wagashi. Typisk disse tilkendegiver japansk karakter eller den aktuelle sæson på en eller anden måde. Historisk set disse blev skrevet om i japanske litteratur, malerier og tekstiler. Disse historiske traditioner nu påvirke wagashi design, selvom nogle indarbejde andre moderne madlavning teknikker og tendenser.
3.fugtighed eller sprødhed man føler, når man tager et stykke wagashi opfanges af følesansen. Mange producenter forsøger at skabe en sensation med hånden og munden. Nogle wagashi er helt bløde og formbart, som er meget anderledes end vestlige konfekture. De forskellige teksturer skal angive, at det er frisk og lavet med råvarer af høj kvalitet.
4.Mange japanske slik har en delikat duft. De naturlige ingredienser i wagashi skabe den fineste af aromaer og bør forbedre din gane uden at være overvældende. Dette skyldes, serveres de fleste wagashi med te og er beregnet til at supplere denne oplevelse. Nogle wagashi duftstoffer er stærkere, når du har taget en lille bid.
5.Endelig det vigtigste er smagssansen. Være forberedt på at nogle wagashi er mere krydrede, tærte eller bitter i smagen end sukkerholdige sød. Mens den samlede smag er ikke almindeligt, er smagen ikke meningen at være for overvældende, men subtil. Husk dette skal tages med japansk te, og efter et par slurke, kan du bemærke, at eftersmagen af wagashi ændringer. Prøv at spise den søde i små bidder for at nyde smagen.
6.Du må ikke finde en favorit sød første gang rundt. Skønheden i wagashi er, at der er så mange typer, varianter og designs at vælge imellem – og nogle ændring som følge af hvad tid på året det er! Hold søger indtil du finder en, der passer dig og din te bedst.
Sjov Fakta om Wagashi:
1.Hvis du ikke bor i Japan, mange asiatiske fødevarer gangene eller fødevarebutikker bære wagashi slik. Hvis du får mulighed for at besøge Japan, vil du finde wagashi i næsten alle fødevarer butik. Udvalgte cafeer, butikker, templer og mad står også sælge specialiserede slik, der er velkendte. Dette skyldes, at deres wagashi blev foretaget i en bestemt region historisk, på grund af en særlig sæson eller fest eller af de ingredienser, de bruger. Du bliver nødt til at gøre nogle rejser, hvis du ønskede at smage nogle unikke delikatesser wagashi i de mange regioner i Japan.
2.Det mest kendte sted for en lang række wagashi slik er Nakamise shopping gade i Asakusa, Tokyo. Denne 250 meter shoppinggade uden for Sensoji-templet har eksisteret siden det 17. århundrede.
3.En af de dyreste mærker af wagashi er Toraya. Du finder disse søde butikker i Tokyo og Kyoto. Dette mærke har en lang historie som grundlæggeren, Enchu Kurokawa, tjente wagashi slik til adel, herunder Kejserinde Meisho. Records dateret så langt tilbage som 1635 e.Kr. vise Enchu havde tyve typer slik, at han ville sælge til de aristokrater i Kyoto.
4.For at blive betragtet som en professionel kok i wagashi, bliver du nødt til at studere i over tolv år. Der er wagashi skoler, der vil lære dig om de forskellige ingredienser og teknikker er nødvendige for at skabe disse slik.
5.Toraya Gallery i Kyoto er et museum på historien om wagashi. Ikke alene er der malerier og optegnelser, der dokumenterer forskellige slik, men også redskaber og emballage i hele Japans historie og de forskellige regioner. De mest spændende skærme er dem, der viser ændringerne i wagashi design og ingredienser gennem tiderne. Hvad er så spændende er, at slik på displayet er ikke modeller, men REAL slik. Kurator af museet kontrollerer dem hver dag og bestiller mere når slikket ikke længere kan være på skærmen.
6.Wagashi kunne have været meget anderledes, hvis det ikke var for de japanske buddhistiske munke, der var de første kokke af denne søde. Munkene, der rejste til Kina blev forbudt at spise kød og kinesiske variationer af tidlige slik inkluderet lever af fisk og andre dyr. De ændrede opskriften til adzukibønne pasta, som er inkluderet i de fleste wagashi slik i dag.
7.I Japan er at spise wagashi menes at have sundhedsmæssige fordele. Som det har færre forarbejdede ingredienser, disse søde sager har lavere kalorier og meget lidt sukker. Mange har heller ikke noget fedt og er fulde af protein. Hvis du spiser en wagashi lavet med adzukibønne pasta, er bønnerne siges at hjælpe med at sænke dit blodtryk, fremmer fordøjelsen og hjælper genopretning af træthed.
8.Du bør overveje te du drikker, når de planlægger at spise dine wagashi slik. Tynd te eller usucha skal drikkes med tørre slik gerne Higashi. Tykkere te eller omogashi skal drikkes med fugtig wagashi. Dette er for at sikre, te og konditorier supplerer hinanden.
9.Wasambonto sukker er en høj kvalitet ingrediens, selv om den dyreste sukker kaldes Suiko wasambonto sukker. Dette sukker har forbindelser til royalty som kejserinde Suiko gav hende navn til dette sukker. Hun regerede i det 7. århundrede som en kejserinde regent.
10.Mange typer af wagashi er blevet populære i Japan og i udlandet, fordi de er blevet spist på japanske tv-shows. Dorayaki er den foretrukne snack af Doraemon, en populær anime karakter, der er en robot hund. Ando Natsu er en dramaserie, hvor en fransk kok bliver en wagashi lærling. Nagisa er en anime karakter, der elsker Dango i Clannad. Det har en meget sød sang under rulleteksterne alle om Dango søde. Må ikke se nogen af disse shows med en tom mave!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...