Ninja Kyoto. Tempat Mencari Tempat Ninja di Jepun

Di Kyoto, ada kemungkinan untuk menonton pertunjukan ninja, melawat ninja Dojo, pergi ke kampung ninja atau mengadakan lawatan ninja. Kyoto adalah ibukota jepun dan Kyoto mempunyai banyak tempat ninja dan bandar-bandar ninja.

Secara sejarah terdapat hanya dua puak ninja di Jepun: klan Iga dan klan Koga. Kedua-dua Iga dan Koka berada jauh dari pusat bandar. Terdapat istana ninja dan kampung ninja di Iga (2 jam dari Kyoto). Sejak Iga dan Koga jauh dari pusat bandar, ramai orang melawat muzium Samurai dan Ninja di Kyoto untuk mempelajari lebih lanjut tentang ninja.

Nijo Castle//embedr.flickr.com/assets/client-code.js

Nijo Castle. Naga itu digunakan untuk tinggal di istana ini. Walau bagaimanapun, terdapat risiko penyusupan oleh mata-mata ninja lain. Lantai khas telah dibina oleh Tokugawa Shogun. Ketika orang berjalan di lantai ada bunyi bising. Ini dilakukan untuk mengesan ninjas mata-mata musuh.

inside Nijo-Jinya//embedr.flickr.com/assets/client-code.js

Nijo Jinya. Banyak ninja juga tinggal berhampiran istana Nijo. Salah satu bangunan ninja yang terkenal adalah Nijo-jinya. Rumah ini juga digunakan sebagai penginapan dan pusat di mana orang mengedar beras. Rumah ini mempunyai senibina yang mudah untuk ninja. Kadang-kadang terdapat lawatan dalam bahasa Jepun. Untuk lawatan sehari-hari dalam bahasa Inggeris sila lawati muzium samura dan ninja Kyoto atau muzium samurai dan ninja di Osaka.

Nanzenji XIII//embedr.flickr.com/assets/client-code.js

Kuil Nanzenji. Pada abad ke-16 terdapat seorang ninja terkenal yang namanya Ishikawa Goemon. Falsafahnya sama seperti Robin Hood: mencuri dari orang kaya dan memberikan segala-galanya kepada orang miskin. Bagaimanapun dia ditangkap oleh Toyogomi Shogun. Dia direbus hidup dalam periuk gergasi. Peristiwa itu berlaku di hadapan Kuil Nanzenji pada tahun 1594.

Enryakuji@HIEIZAN//embedr.flickr.com/assets/client-code.js

Kuil Enryakuji di Gunung Hiei. Gunung Heiei adalah tempat tradisi ninja dilahirkan. Pada tahun 1571, Oda Nobunaga membakar kuil dan beratus-ratus sami yang mati dalam serbuan. Selepas Enryakuji incidednt terdapat pertarungan besar antara ninja dan Oda Nobunaga di Iga.

samurai museum Japan

Samurai dan Muzium Ninja Jepun Kyoto.
Ini adalah satu-satunya tempat ninja di Kyoto di mana anda boleh segala-galanya tentang ninja dan mempunyai kelas latihan ninja. Sejarah Ninja kembali ke tradisi Shugendo yang dilahirkan lebih dari 1000 tahun yang lalu. Muzium ini mempunyai penjelasan mengenai Tokagureryu dan teknik-teknik teens ninja. Anda boleh melakukan semua ini di dalam muzium a) Ninja bintang membuang b) ninja wall climbing c) ninja outfit d) ninja lesson e) ninja lesson f) ninja village and ninja house. Muzium ini juga mempunyai kedai hadiah ninja yang menjual ninja tabi kaus kaki dan bintang ninja.

Perkara yang Tahu tentang Ninja

Terdapat hanya 2 klan ninja di Jepun: klan Iga dan Koka klan.
Ninjas adalah petani. Mereka tidak mempunyai keistimewaan seperti samurai.
Ninjas tidak memakai pakaian hitam. Pakaian mereka adalah warna biru gelap atau hanya mudah.
Ninjas tidak sepatutnya lebih daripada 60 kg.
Ninjas sangat baik berjalan. Adalah dilaporkan bahawa beberapa ninjas boleh menjalankan 200 km dalam satu hari.
Ninjas boleh dianggap sebagai mata-mata. Mereka bukan pahlawan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...